Charlotte Godfriedt

Porseleinen sierraden maker

In een groot leegstaand schoolgebouw waar de gangen en vitrines gevuld zijn met beelden en kunst zit het atelier van Charlotte Godfriedt. Met 2 andere vrouwelijke makers deelt ze het oude computer lokaal. De kasten zijn gevuld met handgemaakte vazen, kommen en mokken. Een andere kast gevuld met pareltjes van oorbellen, allemaal in frisse zachte kleuren en vormen. Dit is wat Charlotte’s werk zo herkenbaar maakt. De zachte uitstraling en de organische vormen, die je doen denken aan koraal, aangespoeld zeewier of zwammen in het bos.

“De authenticiteit vind ik belangrijk, elk sieraad is uniek”          

Tijdens haar opleiding Art, Communication and Design aan de kunstacademie is het allemaal begonnen. Het was een vrij technische en moderne opleiding, vooral gericht op de digitale vorm van kunst. Charlotte miste het werken met de handen en creatief bezig zijn, tot in het 3e jaar een vrije opdracht kwam en ze het idee kreeg om met porselein te gaan werken.

Voor het eerst mallen gebruiken om het porselein in te gieten. Kijken hoe het materiaal zich vormt en hoe het omgaat met de 4 elementen, hoe je daar mee kan spelen. Het project bestond uit allerlei verschillende vazen, geïnspireerd op de huid en de imperfecties daarvan. Organische vormen en zachtheid is wat toen al zichtbaar werd in Charlotte’s werk. Elke vrije vrijdag bracht ze zo door in het keramiek lokaal om te experimenteren wat je met porselein kan doen.

“Ik laat mij inspireren door organische vormen”

Het is een kunst om te zien hoe Charlotte te werk gaat. In een dunne laag plat gerolde porselein klei maakt ze met een mesje hele soepele bewegingen op gevoel. Of ze pakt de klei tussen haar handen en vormt het zo tot een bewegende vorm. Hierdoor is geen enkel sieraad hetzelfde, zelfs een paar oorbellen is nog ongelijk aan elkaar, omdat het niet met een mal is gedaan maar uit de hand.

Omdat alles met de hand is gemaakt door Charlotte zelf is het een tijdrovend proces. Het duurt vaak een maand of meer voordat een nieuwe lading sierraden klaar is. Dit komt omdat het porselein een aantal keer op een hoge temperatuur gebakken moet worden.

Om inspiratie te krijgen voor een nieuwe collectie is Charlotte vaak in het bos te vinden waar ze wandelingen maakt en kijkt wat er te ontdekken valt in de natuur. Zoals een paddenstoel, hoe lopen de vormen en hoe zien de lijnen van de sporen eruit. De natuur is imperfect en kent allerlei verschillende vormen die uit zichzelf zijn ontstaan. Dat is wat Charlotte inspireert en wat ze toepast in haar eigen werk. Ze laat zich leiden door haar gevoel en kijken waar de hand heen gaat en wat de klei doet.

Een oorbel van Charlotte Godfriedt is uniek en imperfect. Je ziet dat het met de hand gemaakt is door kleine imperfecties en door de organische asymmetrische vormen. Het is sereen en zacht, net als de huid van een mens of de hoed van een paddenstoel. Het is op gevoel gemaakt met veel aandacht en tijd.

April 2021, Studio Charlotte Godfriedt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: