Haruka Matsuo

Traditionele Japanse theepotten maker

Haruka Matsuo is geboren in Japan, maar woont al jaren in Nederland. Ze maakt theepotten op een traditionele Japanse manier. Opgegroeid in een klein bergdorpje zonder stroom of water. Haar vader is boetseerder en haar moeder weefster. Keramiek is haar met de paplepel ingegoten. In de zomer staan de bergen vol met bloeiende theeplanten, maar zodra het seizoen voorbij is wordt er door de bewoners klei uit de grond van de plantage gehaald om onder andere theepotten mee te maken. Op de kunstacademie is Haruka gaan experimenteren met verschillende materialen zoals klei en ijzer. Zo is ze zelf servies en theepotten gaan maken.

Op een herfstige dag ontmoet ik Haruka in haar Studio. Verscholen tussen de bomen van het gooi schuilt haar studio. De ochtend begon met thee drinken, een moment van rust en bezinning. Een moment wat ze mensen ook mee geeft middels haar theeceremonies. In stilte bloemen plukken, die vervolgens gebruikt worden om thee mee te maken. Alles word in stilte en met aandacht gedaan. Hiervoor gebruikt Haruka haar zelfgemaakte kopjes en theepot waar groene “Gyokuro” thee uit geserveerd word.

“Toen ik klein was had ik elke dag voor of na school een theemoment samen met mijn moeder”

Deze theepotten zijn volgens een oude traditionele Japanse manier. Hierbij word een houten mal gebruikt die je uit elkaar kan halen. Het is dezelfde manier die vroeger werd gebruikt om papieren lantaarns mee te maken. Bij deze techniek “Kigata Banko Yaki” word een stuk dun geperste klei rond de houten mal gewikkeld, met behulp van Kakishibu papier (natuurlijk papier gemaakt van het sap van kaki fruit).

De klei die word gebruikt komt van Nederlandse bodem. Een boer uit Deventer wijst Haruka plekken aan langs de IJssel waar ze klei uit de grond kan halen. Om de klei een fijne textuur te geven word het gezeefd, vervolgens word er een ander soort klei aan toegevoegd en dan word alles heel goed gekneed. Als alles goed gekneed is word het om de houten mal gedaan. Voor het glazuur haalt Haruka haar inspiratie uit de natuur. Van haar jeugd uit Japan, maar ook van dahlia’s die dwarrelen in de lucht.

“Het is belangrijk dat mensen de aarde aanraken”

Als 9e generatie opvolger van de “Kigata Banko Yaki” ambacht wil Haruka mensen meegeven dat ze met aandacht gaan leven en genieten van het nu. Tevreden zijn met de kleinste dingen in het leven en daar je geluk uit halen. Voor Haruka is dat haar eigen groenten tuin. Met de handen door de aarde wroeten en potten schoonmaken. Om zo dichter bij de natuur te komen en samen goed voor de grond te zorgen zodat het wat moois terug geeft.

November 2021 Studio Haruka Matsuo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: